Marijke van Zelst

Ben je bang voor de mening van anderen? 5 tips om hier mee om te gaan.

Het is echt heel menselijk om veel bezig te zijn met wat anderen vinden van je. En van wat je doet. Dat is misschien al een eerste geruststelling.

Ik zelf heb er veel last van gehad. Om eerlijk te zijn, ik heb het nog steeds. Het is echt wel een stuk minder dan vroeger. Ik heb er zeker al mooie stappen in gezet, maar het is nog niet volledig weg.

Toen ik in Australië woonde, merkte ik pas wat voor probleem dit was voor mij. Zelfs aan de andere kant van de wereld maakte ik me druk om wat andere mensen van me vinden. En dan bedoel ik niet de mensen in Australië.

Nee, want in Australië kon ik lekker mijzelf zijn. Daar kende niemand me, dus kon ik makkelijker schijt hebben aan wat ze van me vonden. Daarnaast is Australië zo’n ander land, met echt een andere cultuur. Iedereen is zo ontzettend chill. Doet echt z’n eigen ding.

En ze veroordelen niet. Ze stimuleren juist. Als je daar verteld dat je een droom hebt om te ondernemen vanuit het buitenland, dan zijn ze supportive.

Als je dat in Nederland vertelt, krijg je hele andere reacties. Dat kan toch helemaal niet? Hoe moet dat dan met je pensioen? Wat als dit of dat gebeurt?

Ik had dus, zelfs in Australië, eigenlijk de meeste moeite met wat mensen in Nederland van me zouden denken. Mijn vriend en ik hadden het eigenlijk super goed voor elkaar. We hadden een plek om te wonen in ruil voor het schoonhouden van het huis en af en toe oppassen op het zoontje van de eigenaresse. Dat scheelt zo veel in kosten. We hoefde dus eigenlijk alleen te werken voor de boodschappen en sparen voor als we weer wilde reizen.

Een idealere situatie kun je je eigenlijk niet bedenken toch? En toch zat ik ’s middags op het strand, een boek te lezen en me ondertussen druk te maken over wat de mensen in Nederland van mijn huidige levensstijl vonden. ‘Ze werkt alleen maar in de avonden.’ ‘In een resort, ver onder haar niveau.’ Dat waren gedachtes die in mijn hoofd rondgingen. Ik voelde me schuldig dat ik dit leven had en mensen in Nederland maar aan het ploeteren waren.

Jeetje, wat een inzicht was dat. Ik zit aan de andere kant van de wereld, op bijna 15.000 km van mijn hometown. En nog liet ik me zo beïnvloeden door wat andere mensen vonden van de dingen die ik deed. Ik weet nog goed dat ik me hier bewust van werd en in huilen uitbartste. Wat kwam dit binnen zeg.

Toen ik terug kwam in Nederland ben ik samen met een coach aan de slag gegaan met deze angst. Het is echt al minder problematisch dan dat het was. En ik heb er nu ook bewustzijn op. Dat is al een ontzettende stap voorwaarts. Ik ben me bewust als ik het doe en dan weet ik dat ik een keuze heb om het me te laten beïnvloeden of niet.

En sommige dingen doe ik nog steeds niet, uit angst dat mensen iets van me vinden. In Australië liep ik bijvoorbeeld op blote voeten. Dat heb ik altijd al heerlijk gevonden, maar deed ik vooral in de tuin. In Australië was het heel normaal. Dus liep ik lekker met mijn blote voeten door de supermarkt. Flip flops zijn zo overrated.

Maar denk maar niet dat ik dat hier in Nederland doe. Nee, dat gaat me iets te ver. Het is niet dat ik het niet zou willen hoor, want niets is lekkerder dan even compleet te aarden. Heel af en toe doe ik het wel. Dan ga ik een stuk wandelen en doe ik mijn schoenen uit. Om weer even de connectie te voelen met de aarde. Maar de supermarkt in, is toch nog een iets ander verhaal.

Over naar de tips. Nadenken over wat iemand anders van je vindt, hoeft dus niet problematisch te zijn. Dat wordt het pas als je je leven hierdoor laat beïnvloeden. Hieronder lees je mijn tips die je kunnen helpen om je bewustwording hierop te geven en je leven er minder door te laten beïnvloeden.

1. Wat is het echte probleem?

De angst voor wat anderen vinden is vaak niet het probleem. Er zit vaak een probleem achter. Waarom ben je bang voor wat mensen van je vinden? Wat gebeurt er als mensen iets van je vinden? En wat nog meer? Welke gevoelens ervaar je dan? Kijk of je kan achterhalen wat het echte probleem is. Voor mij was dat bijvoorbeeld dat ik bang was dat ik alleen over zou blijven en geen liefde kon ontvangen. Ik had het nodig om de liefde en erkenning van anderen te krijgen, omdat ik dat mijzelf niet kon geven. Dat was dus het echte probleem en daar ben ik mee aan de slag gegaan.

2. Zet jezelf op nummer 1.

Uiteindelijk is dat wat iedereen doet. Misschien lijkt het er niet op en in het normale leven is het ook niet altijd noodzakelijk. Maar wat doen we als die noodzaak er wel is? Wat als jij in een vliegtuig zou zitten in nood. Wat leer je altijd van de stewardessen? Zet eerst je eigen zuurstof masker op, voordat je een ander kan helpen. Als het er op aankomt, kiest iedereen voor zichzelf.

3. Doe dingen buiten je comfort zone om vertrouwen te kweken.

Ik durfde eigenlijk weinig te delen toen ik in Australië zat. Ik besloot om een Instagram reispagina te starten. Maar wat vond ik het spannend om daar op te posten. Alle tekst moest 10 keer opnieuw gelezen worden of het wel klopte. Uiteindelijk deed ik het maar gewoon en kreeg ik super leuke reacties van mensen. Ze wilde alleen maar meer verhalen horen. Dat gaf mij het vertrouwen om door te gaan en deed me beseffen dat het allemaal niet zo spannend was.

4. Besef je dat mensen toch altijd wel iets vinden.

Als je je dat beseft, maakt het eigenlijk niet meer uit wat je doet. Als je niet voor jezelf kiest, dan vinden ze je misschien wel een meeloper. Als je wel voor jezelf kiest, dan ben je misschien wel niet meer de persoon die ze kennen. Hoe dan ook, je verandert niet dat iemand anders een oordeel heeft. Doe dan in ieder geval waar jij je goed bij voelt!

5. Jouw eigen oordeel

Hoe zit het eigenlijk met je eigen oordeel? Over jezelf en over anderen. Als je denkt dat anderen bijvoorbeeld over je denken dat je niet goed kan dansen. Ga eens bij jezelf na hoe het zit met jouw oordeel over je dans skills. Dat wat je denkt is altijd waar. Dus ga aan de slag met je eigen gedachtes. Je eigen mindset. Denk positieve gedachtes, want dan worden die gedachtes de waarheid. Probeer ook naar jezelf te kijken als het gaat om oordelen over anderen. Kun jij oordeelloos zijn naar anderen? Hoe puurder je wordt, hoe minder je ook zal merken dat je denkt dat anderen negatief over je denken.

Hopelijk helpen deze tips jou om je minder druk te maken om wat andere mensen van je vinden. Denk er eens over na hoeveel meer vrijheid je dit zou geven? En wat het je nog meer allemaal zou kunnen opleveren?

Wil je nog meer inspiratie? De onderstaande boeken helpen je misschien!

 

Mocht het je in de weg blijven zitten, laat het dan weten. Je mag altijd even een mailtje of DM op instagram sturen. Wellicht kan ik je verder helpen. En je mag het me ook laten weten als een tip je geholpen heeft.